Voedingsbeleid

Gezond eten levert de energie en voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam gezond te houden. En natuurlijk biedt gezond eten kinderen bouwstoffen om te groeien en om zich te ontwikkelen. Daarbij maakt het voedingspatroon van kinderen vooral de eerste levensjaren grote veranderingen door.


Door binnen mijn opvang bewust gezonde voeding aan te bieden, stimuleer ik een gezonde leefstijl. Zo help ik de kinderen bij het leggen van een gezonde basis, waar zij een leven lang plezier van hebben.

Daarom volgen wij de adviezen van het voedingscentrum en dat betekend dat we vooral producten aanbieden uit de Schijf van Vijf, de hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet die de kinderen binnen krijgen zoveel mogelijk beperken en we houden ons aan vaste eetmomenten waarbij we altijd rustig aan tafel eten.


We besteden aandacht aan duurzame voeding, dit is ook gelijk een mooie kans om kinderen in contact te brengen met de herkomst van hun eten. Zo kunnen we samen meer kennis opdoen over waar eten vandaan komt en hoe het groeit, dit doen wij door te werken in onze moestuin. Door op deze manier te leren over voedsel ontwikkelen kinderen nog meer waardering voor hun eten en krijgen ze een betere band met de natuur. En dat maakt duurzamer leven nu en later een logischere keuze.

Natuur en voeding zijn zo met elkaar verweven dat ze elkaar ook versterken op het gebied van educatie. 

In onze moestuin leren we waar ons voedsel vandaan komt. Veel kinderen denken daar nog niet over na hoe hun voedsel op hun bord terecht komt en weten niets over de herkomst van hun voedsel. Door in de moestuin te werken leren kinderen van jongs af aan waar hun voedsel vandaan komt en het dus niet gemaakt wordt in een fabriek.

Door kinderen te leren hoe voedsel groeit kunnen ze dus zien hoe de cyclus verloopt. We planten een zaadje, geven hem water met regenwater, de zon schijnt erop en zo begint het plantje te groeien.

Kinderen leren dat ze moeite moeten doen om een wortel, tomaat of broccoli op ons bord te krijgen.

Aangetoond is ook dat kinderen die hun voedsel zelf mee helpen te verbouwen, meer groente en fruit eten.

Uiteraard zijn er nog meer positieve effecten van het zelf verbouwen in de moestuin, zo is zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D, kun je buiten lekker bewegen en biedt de natuur de ruimte om allerlei sociale vaardigheden te ontwikkelen zoals samen werken en omgaan met teleurstellingen.


Gezond eten is dus leuk en heel erg leerzaam!